Държавата би следвало да продава всички автомобили, конфискувани от шофьори, дали положителни проби за алкохол и наркотици спрямо новите промени в Наказателния кодекс. Официално конфискацията би трябвало да настъпи при влязло в сила съдебно решение с присъда за съответното престъпление. 

Към момента НАП обявява търговете за продажба на вещи, конфискувани при наказателни дела. Най-често това са пособия, използвани при производство и разпространение на наркотици, но не се изчерпват само до това. 

Най-често отнетите в полза на държавата вещи се обявяват в т.н. лотове - сборна група от предмети, които се продават заедно. 

Например в момента на търг след решение по различни дела са обявени металдетектори, дървесина, две коли марки "Субаро" и "БМВ", над 101 тона отпадъци от метали за 193 хиляди лева. 

НАП-Пловдив продава вещи на дилъри и други престъпници на търгПредметите са отнети в полза на държавата

Продава се оборудване на наркооранжерия за марихуана по дело срещу престъпна групировка на Еленко и Марио Маркови, които криели отглеждането на наркотика зад дейността си с търговия на яйца в птицекомбинат. В лота са включени климатици, лампи, вентилатори и други елементи от обзавеждането и производствения процес, като общата им стойност е над 5500 лева. 

Същата би следвало да е съдбата и на отнетите автомобили. Припомняме, че промените в закона предвиждат до конфискация на автомобил да се стига, ако шофьорът им е и техен собственик, и бъде установено, че е употребил алкохол над 1,2 промила, наркотици или алкохол над 0,5 промила при рецидив. Освен това обаче трябва да има влязло в сила решение от съда за присъда. При престъпления, свързани с алкохол, това става сравнително бързо, тъй като дори да бъде дадена кръвна проба, тя се обработва сравнително бързо. При пробите след положителен дръг тест нещата обаче въобще не стоят по този начин и между полевия тест и готов резултат от кръвна проба, може да мине над година. 

Друг въпрос е дали държавата няма да разработи друг метод за продажба на колите. Предвид, че в страната ни се правят огромно количество тестове на произволен принцип за разлика от много други страни, в които проби се взимат само при нарушение или произшествие, се очаква броят на отнетите автомобили да нараства значително. Това означава, че на първо място трябва да се осигурят терени и условия за съхранението на автомобилите. На следващо място да се прецезира какво ще прави държавата с вещите и дали те ще минат по каналния ред - търг на НАП.

Експерти: Доста често полевите тестове са фалшиво положителниПромените в Наказателния кодекс повдигнаха темата за надеждността им

Пълен абсурд! Държавата ще отнема автомобили на база на драг тестове, в които дори полицаите не вярватСкандалните промени са на път да оставят десетки хора без препитание

Адвокат Димитър Пенев: Държавата не разполага нито с паркинги за отнетите коли, нито с лаборатории за кръвни пробиЮристът предвижда, че ако не бъдат взети адекватни мерки, след година България ще бъде залята от дела по Закона за отговорността на държавата

Спецификата на Drug Check 3000: Храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат влияние на пробатаСпоред систрибуторите на теста преди взимане на пробата трябва да се изчака поне 10 минути