Законодателят за пореден път сложи каруцата пред коня, приемайки промени в закона, според които държавата може да конфискува автомобила ви, ако полицията установи, че сте употребили алкохол и наркотици.

През последните години десетки водачи в цялата страна съобщават за случаи с шофьори, при които пробата с дрегер за наркотични вещества е положителна, а в последствие кръвната проба установява, че те не са употребявали наркотици. Голяма част от драг чековете дават фалшиви резултати.  Изследвания и опити показаха, че въпросните драг чекове реагират на различни лекарства, които се продават без рецепта в аптеките. Разследване на TrafficNews установи, че храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат лияние на пробите. Миналата година дори полицаите отказаха да минат на проверки за употреба на наркотици, под предлог, че нямат доверие на резултатите. 

Паралелно с това има огромно забавяне на резултатите от кръвните проби, които  се анализират единствено във ВМА и в Института по криминалистика. Което на практика превръща част от водачите в затворници, тъй като за да получат свидетелствата си за правоуправление обратно, те трябва да чакат около година. Десетки българи губят работата си, тъй като ако професията им е свързана с шофиране, те не могат да я практикуват. 

Въпреки че лекари и юристи повдигат този въпрос многократно, законодателят не се съобразява с техните препоръки, а завишава санкциите, с които цели да ограничи употребата на забранени вещества от водачите. Депутатите използват големия брой жертви по пътищата, за да скрият своята некомпетентност и да приемат наистина работещи закони. 

Сега държавата ще "отнема" автомобили на базата на тестове, с които в полицията не искат да се тестват, защото дават грешни резултати. 

Към този момент ситуацията е следната:

- Спира те полиция.

- Правят ти тест за наркотици.

- Даваш  фалшивопозитивен резултат, ако не си наркоман.

- ВЕДНАГА ти взимат книжката.

- ВЕДНАГА ти свалят номерата на колата.

- ВЕДНАГА ти КОНФИСКУВАТ колата и я запечатват на наказателен паркинг.

- Отиваш на кръв за да докажеш, че ти НЕ СИ наркоман.

- Има само 3 акредитирани лаборатории в цялата страна.

- Резултатът от теста заради огромното натоварване на тези лаборатории отнема между 6 и 12 месеца.

- През това време ти си ВИНОВЕН до доказване на противното.

- Отделно се доказа, че над 400 лекарства без рецепта предизвикват положителен резултат при тест!

До какво ще доведат тези скандални законодателни промени?

На практика сега , освен че човек , който пие хапчета за глава , зъбобол, кръвно или кашлица, може да остане не само без книжка , но и без автомобил  за неопределен период от време.

Законът не предвижда никакъв вариант, в който водачът да докаже, че е невинен в някакъв разумен срок.

Тестове за наркотици трябва да има. Но те  трябва да са сигурни, а освен това кръвните проби , които всеки има право да даде, да бъдат анализирани в рамките най- много на седмица.

Скандалните  промени трябва да бъдат или отменени или прецизирани възможно най- бързо. В противен случай  реалните последствия  за обществото ще са доста болезнени. А държавата ще се превърне в най- големия дилър на автомобили. Разбира се, на стари коли!

 

Ето и съветите на адвокат Силвия Петкова , в случай , че драг чекът ви се окаже положителен.

 1. Ако се съмнявате в показанията на дрегера или полевия тест, винаги давайте кръвна проба или урина. Според нея е вероятно органите на реда да се опитат да ви убедят да не давате такава проба, но даването на биологична проба е ваше право.

2. В случай, че тестът за наркотици е положителен, но не сте употребили такива - не подписвайте протокола за доброволно предаване на колата си. Отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване. 

  1. В случай, че доброволно предадете автомобила си, а биологичната ви проба се окаже отрицателна, няма да имате право на обезщетение за оставането без автомобил.  Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите.

Спецификата на Drug Check 3000: Храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат влияние на пробатаСпоред систрибуторите на теста преди взимане на пробата трябва да се изчака поне 10 минути

Поредна грешна проба от драг чек превърна живота на мъж от Асеновград в кошмарЕмил Узунов чакал четири месеца, за да докаже невинността си

Адв. Мазнев: 30% от полевите драг- тестове дават неверни резултати, необходима е законодателна промянаИма субективен елемент при извършването на проверките на пътя, коментира дългогодишният дознател