Вещи, обект на престъпление или нарушение, са обявени на търг от НАП-Пловдив. Става дума за групи предмети и кола, отнети в полза на държавата с актове на Окръжните съдилища в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Районните съдилища в Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Димитровград, Карлово и Чирпан, както и РИОСВ-Смолян. 

В описа на вещите личат номерата на наказателните дела, на които са били обект или при които са били отнети. Голяма част от обявените предмети някога са били притежавани от наркодилъри - многобройно количество везни, гриндер и т.н. Продава се дори оборудване за наркооранжерия - 122 кварцови лампи, 24 влагоабсорбатори, въздуховоди, вентилатори и т.н., всичко с първоначална продажна цена от 2300 лева. 

В една от групите има автомобил "Фолксваген Пасат" от 1998 година за 1500 лева. Продават се още 1,1 тон метални отпадъци за 290 лева, 1,5 тона отпадъци от черни и цветни метали за 1800 лева. Друг лот съдържа дърва за огрев, дървен материал и каруца за 1300 лева. Друг група стоки съдържа 15 електронни везни, навигации, потопяема помпа, соларна батерия трансформатор за ток и два компютъра за 282 лева. 

Това са първоначални цени за лотовете и при наддаване, крайните стойности може да се различават. Вещите се продават такива, каквито са в момента на продажбата им и купувачите не могат да претендират за недостатъци на закупената вещ. Има взети и предпазни мерки - например до участие за групите с метални отпадъци се допускат само лица притежаващи разрешение по ЗУО, копие от което трябва да приложат в плика с офертата.

За какви други законни цели може да се ползва едно наркооборудване може само да предполагаме - например за отглеждане на капризни позволени видове, или за разфасоване на подправки. Така или иначе вещите са отнети в полза на държавата и ако не бъдат продадени, в някакъв момент ще се наложи да бъдат унищожени.