Столична община обяви началото на конкурса за идеен проект за площад "Света Неделя" в идеалния център на София.

Максимално 11 души ще бъдат поканени да представят проектите си, в зависимост от броя на подадените заявления за участие.

Кой ще представи идеята си ще определи международно жури, а за първите 5-ма класирали се, има награден фонд от 250 хиляди лева.

Припомяме, че конкурсът вече беше спиран в края на миналата година след като Камарата на архитектите в България обяви, че няма да участва в него заради поставените условия към кандидатите. Първоначално те бяха на база оборот на кандидатите - 1,5 млн. лв., от които 750 хиляди, спечелени от сходни проекти в последните 3 години.

След протестно становище на Камарата, главният архитект на София - Здравко Здравко намали финаносвите параметри наполовина, но според архитектите те продължаваха да бъдат дискриминационни и даващи предимство на големите проектанстки фирми. Председателят на камарата Борислав Игнатов дори напусна състава на журито за конкурса.

От Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община уточняват, че конкурсът ще се проведе на два етапа – в първия могат да участват всички проектанти, които отговарят на изискванията.

В тях не влиза финансовото състояние на участниците, но предишен опит по сходни проекти ще им донесе предимство.

В сегашните критериите за идеен проект влизат:

  • Осигуряване на автомобилна и пешеходна достъпност до всяка сграда, паркиране и среда за хора в неравностойно положение
  • Осигуряване на дейности, потребни на жителите и посетителите на площадното пространство
  • Осъществяване на приемственост между съществуващи структури с доказана архитектурно-художествена стойност и успешно функциониращите новосъздадени структури
  • Социализиране на недвижимите културни и археологически ценности чрез подходящо, достъпно и безопасно за находките и посетителите експониране;
  • Съвременен и целесъобразен градски дизайн и благоустройство, свързани с обемно-устройствено решение, колорит, настилки, художествено осветление, архитектурни детайли, озеленяване, дървесна и храстова растителност и пр.
  • Устойчив баланс между изискванията и предпочитанията на всички участници в градския процес с приоритет на обществените интереси
  • Икономическа целесъобразност на концептуалното решение – стойност за изграждане, етапност, устойчивост на предложените материали за изпълнение и поддръжка.