Служебното правителство одобри мерки за стабилизиране и финансово оздравяване на „Български пощи“ ЕАД. Те предвиждат помощ от минимум 50 млн. лева за дружеството. За да бъде предоставена временната подкрепа на дружеството, трябва да има одобрение на Европейската комисия. С тези пари ще бъдат посрещнати краткосрочните потребности от парични потоци до въвеждането на план за преструктуриране, уточняват от Министерския съвет след днешното редовно заседание.

По този начин ще могат да приключат успешно разговорите за финансиране от „Българска банка за развитие“ ЕАД, гласи съобщението от правителството.

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев ще уведоми Европейската комисия за необходимост от временна подкрепа, под формата на публичен ресурс, за оздравяване и преструктуриране на дружеството, уточниха от МС.

Сред основните краткосрочни мерки е усъвършенстването на съществуващия клиентски софтуер. Това ще позволи до края на 2023 г. компанията да навлезе на бързо растящия и силно печеливш куриерски бизнес сегмент. Ще се заложи и на предоговаряне на ценовите условия по търговските договори с корпоративни клиенти и договорите за достъп до мрежата. Паралелно с оздравителните мерки ще започне и проект по пълна дигитална трансформация на ,,Български пощи“ ЕАД, информират от правителствения пресцентър.

На същото заседание бе одобрено финансиране на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за 2023г. в размер на 40 млн. лева. Те са за закупуване на нови видове и количества горива за преодоляване на последиците от кризисни ситуации.