Най-малко 37 палестинци са били убити при израелски удари по град Рафах в Газа, казаха здравни служители в анклава, цитирани от Ройтерс.

Двадесет палестинци са били приети в кувейтската болница, а 12 други са били приети в европейската болница и пет - в болницата "Абу Юсеф ан Наджар", добавиха служителите.

Израелските въоръжени сили заявиха, че днес са нанесли "поредица от удари" по южната част на Газа, които вече "са приключили", без да предоставят повече подробности.

Хуманитарните агенции, твърдят че атака в град Рафах в южната част на Газа би била катастрофална, посочва Ройтерс. Това е последното сравнително безопасно място в анклава, опустошен от офанзивата на Израел.

Според катарския телевизионен канал "Ал Джазира" след израелските бомбардировки на домове и джамии в Рафах са били открити телата на най-малко 52 души. Съобщава се и за десетки ранени, много от които деца, както и че се очаква, че борят на жертвите ще се увеличи.

Израелските военни също така заявиха, че рано тази сутрин са спасили двама заложници от плен в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Те казаха, че двамата мъже са били отвлечени от бойци на "Хамас" от кибуца Нир Ижак по време на атаката на 7 октомври, с която започна 4-месечната война между Израел и "Хамас". Заложниците са били освободени от израелски специални сили по време на операция в Рафах.

Армията заяви, че двамата мъже са в добро здравословно състояние.