Изхвърлена заради неплатени сметки и наем, а не бездомна. Това е историята на Олга Ангова, която трогна стотици в социалните мрежи тази сутрин. Припомняме, че за самотната жена, останала под открито небе в дъжда, сигнализира читател на TrafficNews.

„Тази вечер, прибирайки се, забелязах тази стара баба с всичкия този багаж, която си го пазеше пред входа на посочения адрес. Бабата беше изхвърлена, гладна, сам сама и под поройния дъжд, който се изсипа преди минути”, се казва в пост, публикуван в социалните мрежи.

Гладна, без дом, с покъщнина на улицата - възрастна пловдивчанка се нуждае от помощПенсионерката е останало под дъжда снощи

Историята на Олга обаче не се оказа такава, каквато е представена във Фейсбук пространството. С възрастната жена се срещна репортер на TraffcNews.

Ангова живее със сина си – Димитър. Преди години жената е продала жилището си в "Тракия". Оттогава сменят апартамент след апартамент. Последният бил на "Преспа" 6.

„Собственикът ни каза, че имаме два дни да се изнесем. Ние не можехме да реагираме толкова бързо и той ни изхвърли, както и цялата покъщнина. От вчера сме на улицата. Благодарение на сина ми си намерихме нов апартамент, но не може да пренесем толкова бързо нещата”, заяви пред наш репортер Олга.

Съседи на жената обаче представиха коренно различна версия за случващото се. Оказва се, че от месеци майка и син не са плащали наема на апартамента, както и битовите консумативи.

„Хазяинът ги търпя, но не издържа. Не им е дал два дни, а две седмици, за да се изнесат. Те отказваха да напуснат. Димитър е безработен, често пие сам пред блока. Майка му пък по цял ден е по улиците, не е вехтошарка, но се е случвало да прибира стари и ненужни вещи”, разказват съседи.

Репортер на TrafficNews се свърза със собствениците на въпросното жилище. Те заявиха, че още преди два месеца и половина са известили наемателите си, че трябва да освободят апартамента.

„С мъжа ми получавахме почти ежедневно оплаквания от съседи за миризми, мръсотия и скандали. По време на проверка установихме, че майка и син са превърнали апартамента в бунище. Така преди два месеца и половина ги помолихме да напуснат. След месец отново се свързахме с тях. Тогава заявиха, че им е много трудно да намерят жилище. Изчакахме ги. След 30 дни отново заявиха, че не могат да напуснат жилището и им дадохме 2 седмици. Тогава обаче те подписаха документи, че след 15 дни доброволно ще се изнесат. След визитата ни те отидоха в полицията и пуснаха жалба, че искаме да ги гоним неправомерно”, разказаха собствениците.

След две седмици те отново посетили апартамента си. Отново вътре заварили Олга и Димитър.

„Митко ми каза, че вече имат апартамент и им трябва ден-два, за да се принесат. Ние не сме чудовище, отново направихме компромис. В неделя се обадиха съседи. Отидохме и какво да видим. Всичките боклуци бяха из входа – пред асансьора, на стълбите, пред вратите на хората. Беше страшно. В крайна сметка освободиха жилището”, добави собственикът на апартамента в "Преспа" 6.

В момента Димитър и Олга разполагат с нов апартамент, който се намира в близост до "Преспа" 6. Те ще се настанят там.

След поста във Фейсбук и подадените сигнали, тази сутрин на адреса бе и кметът на район „Източен”. Пред наш репортер, той заяви, че не е в правомощията му да се бърка в отношения между съседи и такива между наемател и хазяин.

„Покъщнината е натрупана пред блока, което е общинска собственост. Единствено може да съдействаме със складиране на багажа. Жената и синът й са отказали. Ние сме им дали отсрочка два дни, за да изчистят пространството пред жилищната сграда. Оказва се, че те не са бездомни, а имат в близост осигурен друг апартамент. Ангова отказа съдействие от нас и за пренасяне и извозване на багажа”, заяви Иван Стоянов.

Трогнати от поста хора вече са се притекли на помощ на семейството. Мъж и жена от Столипиново още тази сутрин са пристигнали на адреса, за да отведат жената в дома си.

„Разбрахме, че няма дом, че е изхвърлена и няма храна. Със съпругата ми взехме на момента решение, че ще приютим възрастната пловдивчанка, докато се намери решение. Сега разбираме, че все пак тя има покрив над главата”, заяви Абдул Самед Вели, който със съпругата си бе на Преспа 6.

На адреса се притекоха още хора от квартала, които безвъзмездно ще помогнат на Олга и Димитър с пренасяне на покъщнината им.

В същото време TrafficNews научи, че това не е първия подобен инцидент с майка и син. След продажбата на апартамента им в Тракия, 6 месеца новият собственик не е можел да се нанесе. Всяка седмици Димитър съобщавал, че не може да си намери квартира. След месец-два пък заявил, че няма пари за нов апартамент.

В крайна сметка се е стигнало до намесата на полиция и принудително извеждане на майка и син от апартамента.