Управителят на БНБ Иван Искров съобщи пред БНТ:
"Работихме и работим много по КТБ и имаше дори припаднали момичета по компютрите. Без политическо решение банката не може да бъде отворена."
Гуверньорът на централната банка добави, че никога не е имал депозити в КТБ и ТБ „Виктория”, както се появи информация. Искров също така отрече да се е возил в частния самолет на Цветан Василев. „Качвал съм се на самолет като член на държавни делегации”, обясни той.

Попитан как се чувства, след като вчера Цветан Василев, който се намира в Сърбия, го нарече марионетка, Искров каза: „Никога не съм бил марионетка. Толерантен човек съм, но съм предприел стъпки срещу Вежди Рашидов. Адвокатите ми не могат да го намерят, за да му връчат призовка.”

От своя страна Рашидов също коментира думите му и изрази учудването си, че не може да бъде открит. „Хората ме виждат. Странно как не могат да ме намерят. Когато човек взима голяма заплата, е нормално да я брани. Той добре ли не вижда какво става на улицата. Съдбите и драмите на камара хора са в неговите ръце. Искров получава една от шестте най-големи заплати в банковия сектор у нас. От 2 години и половина КТБ е давала 7-8% по влоговете. Къде е била БНБ през това време. Не е ли виждала какво става. Пак казвам - както показва зъби, така и да бъде мъжкар и да напусне поста си”, обясни Рашидов пред БНТ.

Управителят на БНБ сподели още, че без политическо решение КТБ не може да бъде отворена. „Най-добрият вариант е акционерите да изсипят 6,6 млрд. лева и да попълним касата на банката. Друг е въпросът, че от самото начало на кризата ЕПИК, представителят на Оманския фонд, говори за държавна помощ. БНБ не се лута във взимането на решение. След като политиците не намериха решение, защото са в остра предизборна конфронтация, ние продължихме според закона за кредитните институции. Забавянето на квесторите бе по независими от тях причини. Междинния отид обяви, че поради непълна информация те нямат достъп до кредитни досиета за 3,5 млрд. лева. Одиторите търсиха допълнителен човешки ресурс, за да могат да възстановят липсващото от кредитния портфейл”, обясни още Искров.

Той не отговори ясно дали наистина има информация за раздавани кредити на свързани лица и фирми от банката, като каза, че в доклада има информация за такива явления в КТБ. „Хората, извършващи одита, са професионалисти и носят отговорност за думите си”, сподели управителят на БНБ. 

Попитан за бъдещето на банката и дали възможностите са най-вероятните две - фалит или одържавяване, Искров сподели, че БНБ винаги е считала, че КТБ трябва да бъде оздравена.
„Работихме много по случващото се в КТБ и имаше дори припаднали момичета по компютрите. Какво ще се случи с банката зависи от ЕПИК и финансовото министерство. Застрахованите вложители ще си получат парите. Отнемането на лиценз и изплащане на депозитите е най-лошо. Просто по случая ще има намеса на 43-то Народно събрание. В най-лошия вариант държавата ще допълни 1,6 млрд. лева, за да се изплати разликата по гарантираните депозити. Това може да стане, ако се отнеме лиценза на банката. Депозитите започват да се изплащат 20 дни след това през избрана друга банка. Политическата воля ще се изрази от новото 43-то Народно събрание. Гаранционният фонд трябва да избере банка, през която да се изплатят гарантираните влогове. Абсолютни спекулации са тезите, че вложителите с пари над 196 000 могат да бъдат компенсирани с акции. Това не е възможно да стане според нашето законодателство. Също така БНБ не може да предостави ликвидност, за да отвори банката. Ето защо очаквам новия парламент да заработи, за да се успокои обществото. Надявам се хората в новия парламент да бъдат по-разумни от колегите им в предишния”, каза още управителят на БНБ.

Относно исканата му оставка, Искров обясни, че това е личен въпрос и той зависи само от него. „Чувам изцепките на определени кандидат депутати. Нещата са ясно уредени в закона за БНБ. Нека го прочетат как се освобождава управителя на БНБ и какви са последствията. Ще кажа, че ще бъда тук до решаването на казуса „КТБ”. Най-доброто решение за групата КТБ и техните клиенти е да се намеси Оманският фонд. Не съм наивен човек, за да се чувствам защитен и предаден от някого. Не се притеснявам за нищо свършено от мен през последните 11 години. Правили сме всичко, за да могат българите да са спокойни и да спят добре. Светът мина през тежка финансова криза. Десетки хора в БНБ работят много и аз съм горд с това, което правят. КТБ е изолиран случай. Това също е добре да се знае. Имаше изкуствено създадено напрежение с друга банка, но нещата се разминаха и вече има растеж на депозитите”, завърши Искров.

TrafficNews.bg