Днес, 6 декември 2022 г., главните прокурори на Румъния и България - Габриела Скутеа и Иван Гешев, проведоха двустранна среща след края на Международната конференция „STOP HATE SPEECH“, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Основна темите на разговора бяха правомощията на двете прокуратури при разследване на организирани престъпни групи и корупционни престъпления, както и мерките, които всяка от двете съседни държави предприема във връзка с актуалните предизвикателства в региона.

Иван Гешев изказа специална благодарност на Габриела Скутеа за съдействието й по бързия трансфер на автобусите със съпруги и деца на украински прокурори и съдебни служители от Одеса и региона, които през м. март 2022 г. бяха настанени в база на Прокуратурата на Република България. Главният прокурор Иван Гешев и румънският му колега Габриела Скутеа отбелязаха и положителния ефект от работещия механизъм за обмен на информация, включително и по конкретни разследвания, в наказателноправното сътрудничество. 

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работна среща и с главния прокурор на Република Словения. Тя се проведе в Съдебната палата в София. По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с взаимодействието между българската и словенската прокуратура, осъществявано в духа на професионализъм и обща ангажираност на институциите в борбата с трансграничната престъпност и прилагането на ефективни средства за нейното предотвратяване и преследване. И двете страни изразиха взаимно задоволство от доброто сътрудничество и постигнатото до момента.

Главният прокурор на Република Словения Драго Шкета е в София по покана на Иван Гешев за участие в Международната конференция „STOP HATE SPEECH“.