Съдебната власт и в частност прокуратурата останаха последната преграда срещу престъпността. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред Националното съвещание на административните ръководители на апелативни и районни прокуратури. 

„Всеки от вас вижда в населените места ръста на престъпността, проблемът с разпространението на наркотиците сред младото поколение. И резултатите, които виждате, включително и пътнотранпортните произшествия, които се случват всеки ден. Нашата работа е освен да продължим да сме стабилни, да продължим активно да работим в полза на хората“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев изказа съболезнования на семейството и близките на починалото 14-годишно дете в Бузовград, което беше блъснато и убито от пиян и дрогиран шофьор.

Почина детето, блъснато от пиян и дрогиран шофьор в БузовградДетето беше прието с тежка черепно-мозъчна травма и в последните дни беше в кома

„Това дете е поредна жертва на войната по пътищата. Това, което е важно, е да се поставят от нас – прокуратурата, в диалог с местните власти и гражданското общество – реалните проблеми, за реална правна реформа, пред тези от които зависи. А тези, от които зависят конкретните законодателни промени това да не се случва, е Народното събрание. Защото иначе ще се борим със следващата смърт, и със следващата и това ще продължава с години. Казах преди време, че съм бесен. Да бесен съм, след като разбрах, че детето е починало. Тези неща могат с елементарни решение, които има в целия ЕС – тази смърт да бъде намалена”, посочи Гешев.

По думите му прокуратурата ще направи всичко възможно, за да има справедливост. „Но тези, от които зависят законодателните промени, не правят нищо. И резултатът го виждаме всеки ден. И този бум на престъпността, ако предприемаме някакви законодателни промени, те са най-вероятно в интерес на престъпността”, подчерта главният прокурор.

Той коментира и случая с изчезналото дете в Перник. „В постоянен диалог сме с местната власт. Има образувано досъдебно производство. За мен е странно - как това дете не може да бъде установено за толкова дълъг период, и притеснително”, заяви Гешев.

Конституционните съдии отказаха да отговорят на въпроса на служебния правосъден министър Крум Зарков за кръга от правомощията на главния прокурор. Конституционният съд обаче ще провери дали някои правомощия на прокуратурата не противоречат на Конституцията.