Заплахата на „Лукойл”, че ще затвори е шантаж. Това коментира в ефира на Нова Илиян Василев, дългогодишен дипломат и бивш посланик в Русия.

Според Василев страната ни не може да си позволи такъв шантаж.

„Ако аз бях премиер и някой си позволи такъв тон, то на следващият ден рафинерията минава под правителствен държавен контрол, с който си осигурявам суровия петрол, налагам санкции от гледна точка на одит назад за годините”, коментира Василев. Особено голям проблем според него било, че петролът, вкарван с руски танкери в Бургас, не е обезпечен с международно признати застраховки.

„В момента работим на магия”, каза Василев.

От влизането на ембаргото, което ще стане утре, на колонките нищо няма да се промени.

„Снощи достигнаха съгласие за 60 долара таван на цените, ние в момента внасяме над 80 долара. Ако спазим тази обща съгласувана политика, трябва да паднат значително цените”, каза Илиян Василев. „Правителството не разбира сложността на проблема. Рано или късно ще трябва да поемем оперативен контрол над „Лукойл-Нефтохим” и вместо да ги спасяваме, за да се измъкнат от ситуацията, трябва да си защитим интереса на потребителите. В момента има законопроект в НС, той е много близък до германския и италианския”, обясни дипломатът.

Той коментира и темата „Шенген”.

„Липсата на елементарна самокритика е по-голям проблем от оценката на казаното от холандския премиер. Цинично е да използваш смъртта на полицаи, причината за което е корупцията по границите. Ако нямаше корупция, оградата щеше да е такава, че да не допуска преминаване”, заяви дипломатът.

Според него е огромен проблем, че Румъния и Хърватия влизат в Шенген, а България - не.

„Има два начина за реагиране – разумен и емоционален. Разумният е да си поставим цел, да решим какво искаме да правим”, каза Василев.