Днес в хода на специализирана операция, провеждаща се на територията на районните управления в Сливен и Нова Загора е постъпила информация за получени две злоумишлени обаждания за поставени взривни устройства в учебни заведения. Едното е подадено на тел. 112 за учебно заведение в град Нова Загора, другият сигнал е получен чрез SMS до преподавател в сливенско училище. Извършена е незабавна проверка на сигналите. Не е установена реална заплаха. Установени са подателите на сигналите, предаде dairknews. 

В Сливен сигналът е подаден от ученик в 7 клас. В Нова Загора сигналът е подаден от четири момичета, ученички в 5 клас. Пред органите на реда те са обяснили постъпката си с нежеланието си да посещават учебните занятия. Всички са разпитани заедно със своите родители.

Работата по случаите продължава. Образувани са преписка. С децата работят инспектори от Детска педагогическа стая.

Под прицела на онлайн закани и днес бяха десетки учебни заведения от цялата страна. 15 училища в Стара Загора, 18 във Варна, почти всички училища в Добрич, както и няколко от Бургас, Пловдив, Ямбол, Плевен, София и Велико Търново са получили заплашителни имейли по електронната поща - с различно съдържание и от различни податели, които се подписват под заканите. Много от тях бяха евакуирани.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова призова да не се всява паника. "Нека не плашим хората, за да може повече хора да излязат и да гласуват, за да може най-накрая да имаме правителство. Това е важно за общините, защото ние все още нямаме бюджет за тази година, заради липсата на държавен. Това затруднява изключително много нашата работа", каза още Фандъкова. Тя е убедена, че МВР ще предприеме всички мерки, за да са спокойни хората.