Жител на Хаджидимово заяви, че хора от селото не са застреляли щъркела, който беше намерен вчера мъртъв с рана на гръдния кош.

Основната версия е, че птицата е простреляна с въздушна пушка. В района беше намерена и друга убита птица.

"Виждам как идват щъркели и се борят за гнездата си. Аз го видях, щъркела, той нямаше такава рана, като на снимките. Не се знае дали е застрелян или ранен от друг щъркел", каза мъжът пред bTV.

Димитър Иванов от Българско дружество за защита на птиците заяви, че за инцидента е бил уведомен от служител на Община Хаджидимово – за щъркел в беда, който е бил жив. При пристигането му обаче става ясно, че птицата вече е мъртва.

"Когато го огледах, имаше охлузна рана отпред. Хората, които го бяха намерили разказаха, че са промивали раната. Имаше дупка, вероятно причинена от въздушна пушка", посочи Иванов.

Убиха млад щъркел с въздушна пушка в БлагоевградскоПореден случай на посегателство върху защитен вид в района

Аутопсията на място е показала, че птицата има оловна сачма в тялото си, което потвърждава хипотезата, че е застреляна с въздушна пушка.

"В момента се работи по установяването на извършителя.  Посегателството срещу белия щъркел е нарушение на Закона за биологичното разнообразие, защото той е защитен животински вид. Всяка форма на посегателство се наказва от 100 лв. до 5000 лв.", каза Димитър Попов, РИОСВ – Благоевград.

Експертът допълни, че не е изяснено къде е застрелян щъркела, но по опразненото му гнездо ще стане ясно откъде е.