"Ако се установи, че данните в този доклад са измислени от експертите, които са писали доклада, аз ще си подам оставката", заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"Ако има някакви връзки и взаимозависимости аз не ги знам, реакцията е неправомерна и небалансирана - от едната страна стои един човек, в "Пирогов" са настъпили много промени през годините, сменяни са много директори, това е нормален процес и изведнъж се получи такава политическа реакция", допълни здравният министър.

По думите му финансовото състояние на "Пирогов" не е това, което се описва от директора.

"Подготвил съм писмо с питане до юристите на Министерския съвет какво да правя в този случай, тъй като аз съм подчинен на премиера и съм част от МС, а не от Народното събрание. Такова решение на здравната комисия е прецедент, те могат да препоръчат, но не знам дали трябва да се съобразя с това решение като ултимативно", коментира в ефира на БНТ проф. Хинков във връзка с решение на здравната комисия до изясняване на спора с "Пирогов" да се отложи решението за смяна на директора.

Той подчерта, че същественото е, че има конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки от конкретно материално отговорно лице - директорът на "Пирогов".

"Най-смущаващи са нарушенията от страна на директора за възлагане на 3 обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура, всяка от които над 70 000 лева без ДДС, без това да е съгласувано с Министерството на здравеопазването, това са икономически нарушения. Ще има проверки и на други болници, изготвен е график, за 8 месеца ще бъдат проверени основни болници с държавно участие, не искам да споменавам имена, искам да има изненада, това не е акция, а постоянен, текущ процес, проверките не са насочени към конкретни директори", отбеляза още проф. Христо Хинков.

Той не отрече варианта да има "апетити към поста на здравния министър".