Една от вероятните причини за инцидента на гара Илиянци е грешка във видимостта на единия машинист. Това съобщиха от фирма "Булмаркет", собственик на влаковите композиции, които се удариха в петък сутринта.

И двамата машинисти са с проведени пълни инструктажи – единият е с над 10 години опит, а другият с над 22. Извършените проверки за алкохол и забранени субстанции са показали отрицателен резултат. При установяване на грешка по невнимание, причинила инцидента, машинистите ще подлежат на пълна дисциплинарна и материална отговорност, посочват още от фирмата.

Уточняват още, че на гара Илиянци от оссми коловоз с редовен изходен сигнал, в посока гара Курило тръгва празна товарна композиция с цистерна за солна киселина. В същото време от девети коловоз, без подаден изходен сигнал, в посока гара Световрачене, тръгва друга празна товарна композиция с цистерна за мазут. На стрелка 39 двата локомотива се удрят и дерайлират, като скоростта на движение е била около 15 км/ч.

Пострадали няма и не е имало опасност за населението в района. Движението на влаковете през гарата не е преустановено. Екипите на "Булмаркет" са на терен и работят за пълноценното изясняване на причините за инцидента. 

Снимка: БТВ