Британската фирма за морска сигурност Ambrey заяви, че кораб за насипни товари, плаващ под флага на Маршалови острови и притежаван от Гърция, е бил атакуван с ракети при два инцидента в рамките на две минути, докато е преминавал през протока Баб ал Мандеб, предава Ройтерс.

Съобщава се, че корабът е бил ударен и е претърпял щети по десния борд, добави Ambrey

Фирмата първо съобщи, че корабът е забелязал снаряд близо до плавателния съд на 23 морски мили (43 км) североизточно от Хор Ангар в Джибути и на 40 морски мили югозападно от пристанищния град Мока в Червено море в Йемен.

Ambrey добави, че според съобщенията корабът е пътувал за Бандар Имам Хомейни, град в Иран.

"Собственикът на кораба и операторът редовно превозват насипни товари към Иран, така че това беше оценено като вероятната дестинация", добави фирмата.

Корабособственикът е включен в списъка на борсовия индекс на САЩ NASDAQ, което беше идентифицирано като вероятната причина за атаката, добави Ambrey.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи рано в понеделник, че е получила доклад за инцидент на 40 морски мили (74 км) южно от Мока, където корабът съобщи, че е бил атакуван от две ракети.

Екипажът е невредим, каза UKMTO, и корабът продължава към следващото си пристанище.

Свързаните с Иран бунтовници хуси в Йемен, които контролират най-гъсто населените региони на страната, многократно изпращаха дронове и изстрелваха ракети по търговски кораби от средата на ноември.

Те казват, че атаките са отговор на военните действия на Израел в Газа. Кампанията разтърси глобалното корабоплаване, което накара няколко компании да спрат пътуванията до Червено море и да изберат по-дълъг и по-скъп маршрут около Африка.