Поройни дъждове, гръмотевици и градушки обхванаха много райони на страната. По-интензивните валежи се разразиха в следобедните часове на съботния ден. Градушка, с видим размер на орех, падна около Велинград, град удари и смолянско. Сигнали за краткотрайни, но интензивни валежи с градушка се появиха в социалните мрежи още от районите на Трънско и Гоцеделчевско.

Градушка удари родопско селоЗемята побеля за минути

Градушка почти колкото юмрук е паднала в района на Мадан. Снимки във Facebook показват размера на ледените късове от село Галище. Мощна буря връхлетя и Девин по обяд. Над града се изсипа и градушка колкото лешник. За минути част от дворовете на местните побеляха от ледени късове.

Във видео, публикувано от Meteo Balkans, се виждат щетите от бурята и градушката в Златоград - улиците са побелели от лед и изглеждат сякаш има натрупал 15-20 см. сняг.

По данни на портала blitzortung за последните 12 часа над Югоизточна Европа са паднали над 100 000 мълнии, като приблизително една пета от тях са били над България.

Над страната се движат няколко мощни купесто-дъждовни облачни системи. Валежите ще продължат вечерта и през нощта, когато постепенно ще утихват. В неделя обаче процесите ще се активизират отново с очаквани гръмотевични бури с градушки в северозападната половина на България.