"Аз бях отстранен в петък вечерта след работно време. Разбрах от медиите за прекратяването на правомощията ми", заяви бившият гл. секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в коментар за освобождаването му от длъжност.

Той заяви, че напуска поста си с високо и гордо вдигната глава и добави, че не се срамува от нищо и затова не се крие. Не е излизал и болничен.

През цялото време моите действия са били в името на върховенството на закона за опазване живота и здравето на българските граждани и обществения ред. Не се присъщи“, каза Иванов.

 „22 години от живота ми минаха и по никакъв начин не съм си представям, че моята кариера в МВР ще приключи по този начин. Знам какви са били моите действия, знам от какво съм се ръководил“, каза още той.

Относно мотивите, заради които е отстранен, Иванов обясни, че първоначално му е отказвано да разбере какви са те. След това се е запознал с тях, но те са станали публично достояние така или иначе. А имено – полицейското насилие на протестите миналото лято.

„Защо се връщаме толкова време и никой не ми каза още тогава - ти си виновен, подай си оставката. Аз щях да го направя. Не съм се хванал за този стол като удавник за сламка. От това най-много ме заболя“, категоричен бе Иванов.

Във връзка със записите на побой над граждани зад колоните на Министерския съвет Иванов заяви, че има извършена дисциплинарна проверка и наказани служители, но не пожела да даде повече подробности. 

По думите му няма ръководител, който да каже на своите подчинени „бийте“. Самият той като редови служител на МВР не е получавал подобни указания. 

Преди да си тръгне, главен комисар Ивайло Иванов попита "Къде сбъркахме с фактическите действия?" и пожела на всички да бъдат живи и здрави. 

 

Каква е причината за освобождаването на Ивайло Иванов? Сред мотивите - полицейско насилиеПо време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък, твърди документ