Един от мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност е полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от съобщение в секцията за правна информация на сайта на Министерския съвет, предаде БНР в неделя.

В съобщението се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

По време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък. По-специално се имат предвид действията на полицията на 2-ри септември, когато напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира. Тогава са допуснати сблъсъци, при които са пострадали хора с агресивно поведение, но също така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение, прието неприсъствено в петък, бе посочено, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици. Още в петък вечерта президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов. Ивайло Иванов беше назначен за главен секретар на МВР през декември 2018 година.

Преди това ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция - Драгоман и др. В предходните дни служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков направи и други ключови рокади.

В сряда той прати в пенсия административния секретар на ведомството Бойко Славчев. В четвъртък дойде ред на шефа на инспектората Николай Гешев. Той е бил освободен от поста си по същата разпоредба от Закона за държавния служител, става ясно от съобщението на МВР