ВСС започва обсъждането по допустимост на второто искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено от четирима кадровици от Прокурорската колегия на съвета. Според тях той е уронил престижа на съдебната власт с изрази като "политически боклук". Единодушно с 18 гласа за кадровиците приеха да гледат тази точка.

От името на вносителите искането представи Калина Чапкънова от Прокурорската колегия. Тя прочете текстове от Етичния кодекс на магистратите, според който магистратите трябва да се държат учтиво, любезно и с уважение към гражданите. Чапкънова посочи, че зад депутатите стоят над 3 млн. българи и поведението на главния прокурор е недопустимо и с действията си е накърнил престижа на съдебната власт.   

Гешев каза, че е наясно с предмета на днешното заседание. Но поради извънредността на ситуацията, която била свързана с моралните аспекти, той каза, че няма да се ограничи само с предмета на дискусията. Ззад целите на производството ясно прозирали опити за превземане на съдебната власт. Нямам претенции ад говоря от името на цялото общество, а от свое име и от името на хората, които споделят моето становище. 

Зад всичко това стои партия ГЕРБ. Това, което става е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите. А те казват и се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки. Хора, които искат да изтърбушат нашата съдебна система. Тези хора не само рушат държавността, но буквално я яхват. Аз съм враг на този, който нарушава законите и конституцията. Това прилича на опит да се обхване всичко - законодателни и изпълнителна власт, скоро ще искат да обхванат и президента. 

Може би и тези хора искат да имат шкафчета. Защо бързате с тези хора, защо не изчакате на видите какво ще стане с борбата с мафията, която провежда прокуратурата. Защо бързате? Правила, за да се махне една личност, а после да се сложи този, който искат, не е право, а прилича на сталинизъм. Окей не ме харесвате, някои политици не ме харесват. Така ли трябва да се прави, за да се защити един бивш министър-предсател, може би Борисов. Съдебната власт е в исторически момент и то е да прочистим Авгиевите обори на съдебната власт, да вкараме ред в хаоса. Независимо къде съм, няма да се откажа нито аз, нито честните български магистрати от тази мисия. И само делата имат значение. Позорът се обединява. Това е, което медиите наричат овладяна държава. Твърденията, че прокуратурата е всемогъща са лъжа. Всички знаем, че правото е свещено. Някои хора разпънаха на кръст и пипат с мазни пръстчета по конституциата. Не знаят какво е доблест. Аз и колегите ми работим и ще продължим да работим с с нашите евроатлантически партньори. Кое не харесвате на прокуратурата - че вече няма свещени крави ли. Целта моята и на колегите ми оттук нататък е истинска съдебна рефора и защита на България от тези, които късат живо месо от нея.