В рамките на официалното посещение в България на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев министър-председателят Гълъб Донев даде работен обяд в чест на високопоставения гост. В състоялия се разговор бе изказано задоволство относно установеното стратегическо партньорство между двете държави, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху енергийното сътрудничество и приноса на Азербайджан като надежден партньор и гарант в сферата на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз. Министър-председателят запозна президента Алиев със сериозната и целенасочена работа на служебния кабинет за въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която има основно значение за енергийната сигурност в региона и за диверсификацията на енергийните източници.

Премиерът Донев посочи, че отличното дългогодишно партньорство между София и Баку е добра основа, върху която да се обсъдят възможностите България да получава допълнителни количества газ от Азербайджан.

Предвид стратегическото разположение на България и на Азербайджан по протежение на коридора „Изток-Запад“, премиерът Гълъб Донев открои потенциалните ползи за двете страни от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и свързаността.

В рамките на разговора министър-председателят Донев обърна специално внимание и на взаимодействието на България и Азербайджан в културната сфера, като даде висока оценка за постигнатите резултати.