От два до три пъти са се увеличили исканията за доставки на гъби родно производство  от  веригите супермаркети, след случая с натравянето на семейство от София, консумирало гъби, внос от Полша като добавка към яхния. Това обявиха днес в Пловдив от Съюза на гъбопроизводителите в България.  

Все още не са пристигнали резултатите от взетите проби от полските гъби от чужбина, но междувременно днес от "Пирогов" обявиха, че вероятната причина за натравянето на семейството не са гъбите, а примесите в храната.

„Гъбите сега са 80% внос от Полша, но трябва да се знае, че те са на минимум 5 дни от брането им, като за срок на годност поляците отбелязват 14 дни”, обяви председателят на съюза Илиана Димитрова, цитирана от радио Пловдив. Димитрова уточни, че от организация искат адекватна защита от Министерството на земеделието и храните, защото на ден от 5 до 10 тона идват от Полша.

Гъбопроизводителите настояват във всеки голям магазин да има щанд с български плодове и зеленчуци. Те смятат, че само така потребителите ще са сигурни, че купуват наше производство. 

60 са членовете на браншовата организация, като по-големите гъбопроизводители са едва 4 в България. Според тях, първа причина да се изберат български гъби е, че те имат вкус и аромат и са свежи, стимулира се родното производство, осигурява се заетост и приходи в бюджета.

Култивираните гъби печурки няма как да бъдат отровни, категорични са те.

От съюза се олракаха, не са включени в нито една мярка за финансови компенсации. „Дори нямаме средства за инвестиции, както е например в страните от ЕС”, каза Станислав Манолов, член на УС на СГБ и производител от Хасково.

Занижен е контролът на пазара на ядливите гъби у нас, смятат гъбарите. 

TrafficNews.bg