650 лева събраха членовете на Лео клуб Пловдив от благотворителния футболен турнир в подкрепа на 16-годишния Георги Китипов от Професионалната гимназия по механотехника. Четири футболни отбора, съставени от ученици на различни пловдивски училища, премерят сили снощи на игрище номер 5 на Гребната база. Средствата от входните билети за надпреварата, организирана с подкрепата на Община Пловдив и картинг писта „Лаута”,  ще бъдат преведени по сметката на младежа, който в момента е на лечение в Турция.

Тежката диагноза – левкемия, е поставена на Георги, когато е едва 4-годишен. Лекарите успяват да овладеят заболяването, но през 2009 година следва рецидив, а след лечение момчето е в ремисия. В края на май тази година отново му поставят тежка диагноза – рецидив в ляв бял дроб. Ученикът се нуждае от спешна химиотерапия в чужбина, но семейството му няма нужните средства, които са около 150 хиляди лева.

От юни месец насам приятели и съученици на Георги Китипов, който е родом от Карлово, подеха кампания за събиране на средства за лечението му. Организираха благотворителни концерти, потърсиха подкрепа на популярни личности. Това е повод за организирания турнир от Лео клуба, в който членуват активни ученици от различни пловдивски училища.

„Всички откликнаха на нашата идея и оформихме четири отбора с наши приятели от Английската, Руската, Търговската, училище „Дружба”, гимназиите за сценични и екранни изкуства и за хранене и туризъм, Механото. Включиха се дори студенти първокурсници от Пловдивския и Медицинския университет”, обяснява Станислава Стоянова от Лео клуба.

В първия етап на турнира един срещу друг застанаха „Армада” и „Мараша”, които завършиха с резултат 3:1. Четири точни попадения във вратата на противниците от Националния алианс за работа с доброволци реализира отбор „Данон”. Така в третия мач на терена си дадоха среща „Армада” и „Данон”. След крайното 2:1 в полза на „Армада” ядосани нямаше, тъй като каузата е една –подкрепа на Георги.

Георги учи „Системно програмиране“ в гимназията по механотехника. Мечтаел да стане футболист, но коварното заболяване му попречило да осъществи желанието си, което дало повод на членовете на Лео да организират именно футболна надпревара. Това е само началото на поредицата инициативи, които ще организират, за да подпомогнат лечението му.

Като реверанс към участниците талантливата Йоана Сиракова от Лео клуба вдигна градуса на настроението с изпълнението си на хит на Джъстин Бийбър.

TrafficNews.bg