Дигиталният сертификат не е базиран на дискриминация и за момента бързите антигенни тестове все още се проучват от учените. Когато науката позволи, ще можем да променим сертификата. Искам да подчертая, че най-сигурният начин да пътуваме свободно всъщност е ваксинирането“, категорично каза европейският здравен комисар Стела Кириакиду след знаковата ѝ среща със здравния министър Стойчо Кацаров и президента Румен Радев в България. В рамките на визитата им те са обсъдили разгръщането на националната кампания за имунизиране срещу COVID-19 на страната ни, както и стратегията на ЕС за ваксините. 

Тя поясни, че всички ваксини, които са налични в България, са надеждни и безопасни, а българските граждани трябва да имат по-голямо доверие към тях, категорична бе Кириакиду.

„Ваксината е нашият щит срещу COVID-19 и това е посланието ми, което искам да предам за днес“, добави тя.

Не знам колко по-голям стимул от това, че що този начин ще съхраниш своето здраве и това на близките си. Ще получим дизайн на кампании, който са били успешни“, обяви здравният министър във връзка с нова кампания, насърчаваща ваксинацията срещу COVID-19.

 „Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за тези около нас и да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията. В момента ваксинацията в държавите-членки на ЕС показва, че около 50% от хората са получили първа доза. С министъра обсъждахме как да работим заедно, за да подкрепим България в това отношение.“, каза Стела Кириакиду.

 

Защо ваксинирани и преболедували COVID-19 пловдивчани не могат да получат сертификатСъветът на медиците е след всяка доза човек да се увери, че всички данни са въведени коректно