Миналото лято части от Европа бяха ударени от такава екстремна суша, че се наложи да бъдат въведени ограничения не само за поливането, но и за питейната вода.

Лошата новина е, че метеоролозите нямат надежда положението да се подобри това лято, особено след сухата зима без валежи от сняг и дъжд в продължение на седмици. Затова и Европейската комисия отправи предупреждение страните от западната част на Стария континент и от района на Средиземноморието да се готвят за нова жестока гореща вълна.

 Според доклад на европейската служба “Коперник” лятото на 2022 г. е било рекордно топло и е довело до преждевременната смърт на 20 000 души. В Южна Европа хората са били подложени на 70 до 100 дни жега с температури над 32 градуса. Нивата на две трети от европейските реки са се намирали много по-ниско от обикновено.

Недостиг на храна има в Испания заради провалената реколта. Сушата там не само заплашва запасите от питейна вода и реколтата, но и повишава риска от горски пожари. Националната метеорологична агенция “Аемет” обяви, че март и април са били без валежи и такива не се очакват в идните седмици. Според испанската асоциация на фермерите сушата вече е “задушила” 60% от територията на страната.

В четири района реколтата от пшеница и ечемик ще бъде напълно провалена, смятат те. Организацията предупреждава, че дългата суша вече е причинила непоправими вреди, има заплаха от недостиг на хранителни запаси. В Североизточна Испания липсата на влага е достигнала “невероятни пропорции”, предупреждават специалистите.

Един от най-пострадалите райони е Каталуня. Регионалният президент Пере Арагонес наскоро обяви, че сушата е най-сериозният проблем на автономната област. A миналата сряда премиерът на Испания Педро Санчес каза пред парламента, че “сушата ще е един от основните политически и териториални дебати в държавата през следващите години”.

Язовирът “Сау” е пълен едва на 9% от капацитета си и питейната вода на 6 млн. души, които живеят в Барселона, е в риск. Според местните власти, ако ситуацията не се промени, през септември в района ще бъде обявено извънредно положение. В много общини още месеци преди настъпването на летните жеги жителите се снабдяват с вода чрез цистерни. Правителството обмисля високи глоби за селищата, които изразходват твърде много от безценната течност.

Миналото лято имаше воден режим и хората ползваха вода от чешмите си едва по 4 часа дневно. В момента все още не са въведени рестрикции, но каталунците не си правят илюзии, че ще им се размине. Въпреки че вече са свикнали, те очакват горещия сезон със свито сърце. Запасяват се с големи бутилки и бидони за вода. “Ще трябва да се състезаваме със съседите кой първи ще успее да си вземе душ, защото за другия може и да не остане”, казват местните.

В село Кастелсир, на 800 км северно от Барселона, няколкото стотин жители не са виждали течаща вода цяла година.

Земята в планинския район е по-суха от всякога. Цялата зима не е валяло, а когато падне малко сняг, почвата го попива като гъба. 4 пъти дневно идват камиони, които пълнят цистерните с питейна вода. Селският съвет вече е изпратил писма до жителите да ограничат консумацията си, те са предупредени и за предстоящ тежък сезон на горски пожари, пише 24 часа.

В Италия точат вода с помпи от дълбоки кладенци. Миналото лято северната ѝ част преживя най-лошата суша от 70 години насам. Някои райони почти изцяло бяха лишени от вода за поливане и това постави хранителните запаси под заплаха. Нивата на най-дългата италианска река паднаха рекордно ниско, тя почти пресъхна.

 

“Имам коне и други животни - казва Леонардо Подзати. – Точа вода за тях от дълбок 10 м кладенец с помпа. Но ако тази година нивата и на подводните води спаднат, не знаем какво ще правим.”

Леонардо припомня как миналата година водните компании и местните власти са наложили ограничения на ползването на количествата вода и са определили часовете от деня, когато това може да става.

Някои стопани са решили тази година да сеят по-малко растения в градините си, защото знаят, че няма да има с какво да ги поливат. “Не ни остава друго, освен да се молим и да се надяваме”, казват те.

Преди 50 г. проблемът е бил точно обратният. Река По е преливала, но сега зърнените култури са с ниско качество заради сушата.

Франция очаква по-враждебно лято, отколкото през 2022 г., заради липсата на зимни валежи особено в южната част на страната. А сезонът на горските пожари вече започна с първия силен огън за 2023 г., избухнал на френско-испанската граница.

Френската геоложка служба BRGM съобщи, че подземните нива на водата са по-ниски от тези през 2022 г. и много райони ще трябва да въведат режим още в близките седмици. Департаментите с най-голям риск са в Централна Франция и около столицата Париж.

В средата на април няколко села в Пиренеите изгубиха прясната си вода и се наложи доброволци да разнасят бутилки с минерална на възрастните хора. Общо 3000 жители са се възползвали от тази помощ, защото в сондажите, снабдяващи местните, нивото е било на едва 30 см над помпата.

В ранния март ситуацията се е равнявала на тази през юли.

Тези области във Франция все още не са подложени на рестрикции, но жителите са помолени да контролират стриктно изразходваните кубици. Те не бива да мият колите си, трябва да използват съдомиялните си машини на екопрограми и да събират дъждовна вода, за да поливат градините си.

Проблемът е толкова голям, че президентът Еманюел Макрон е наредил да бъде решаван с икономии на национално равнище. Той настоява за повишение на цената на природния ресурс за онези, които го пилеят. Предвидени са около 50 различни мерки като повторно използване на водата, максимално ограничаване на течовете, по-ефективно използване на водата в ядрената енергетика и други.