Астрономическата есен настъпва с рязко застудяване. Тази нощ през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек.

На много места ще превали. Температурите сутринта ще са 10°-15°, в София около 12°. Това съобщи Орлин Лазаров, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките.

Прогнозата за Пловдив: През нощта под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт облачността ще се увеличи и вплътни. От запад ще започнат валежи от дъжд, които постепенно ще обхванат и източните райони. Към обяд по-значителни количества валеж ще има в централните и източните райони. От северозапад със силен вятър ще нахлува студен въздух, който ще понижава температурите и към 14 часа ще бъдат близки по стойности с температурите през нощта ,между 15 и 17 градуса.Ще настъпи рязко застудяване. В следобедните часове валежите от запад на изток ще спират , най-късно в югоизточните райони. Облачността ще се разкъсва и намалява до изясняване.

През деня нахлуването на студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в най-южните райони - до 20°. В Източна България ще превалява, като на места валежите ще са значителни. Превалявания ще има и в останалата част от страната, но по-късно през деня ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Вятърът през деня ще продължи да се усилва - в много райони ще бъде силен до бурен, с пориви до 25 м/с, на места и повече.

По Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява, към края на деня ще спира. Вятърът от северозапад ще достига 15 -20 м/сек, на моменти и повече. Максимални температури: 18°-20°. Вълнението ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21°-22°.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са по-често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800 м н.в ще превали и сняг. Вятърът по високите части ще е от северозапад, достигайки 20-25 м/сек. /80-100 км/ч/, на моменти и повече. Температура на 1200 м н.в около 9-10°, на 2000 м н.в около 3°.

В сряда - 24 септември, облачността навсякъде ще намалее и времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е все още умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен, до вечерта ще отслабне. Дневните температури ще са с градус-два по-високи.

В четвъртък - 25 септември, сутринта ще бъде доста хладно и предимно слънчево. През деня ще се затопли. Следобяд от северозапад ще започне увеличение на облачността, отначало висока и средна. Привечер и през нощта срещу петък в северозападните райони ще превали.

В петък - 26 септември, със слаб до умерен северозападен вятър ще проникне по-студен въздух. Ще има значителна облачност, от запад на изток ще превали.

TrafficNews.bg