Очаква се банковите такси за трансграничните преводи на европейски ниво да намалеят и да се изравнят с тези за вътрешните преводи. Пътуващите в чужбина също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България. Това заяви пред bTV председателят на УС на Асоциация на банките в България Петър Андронов.

По негови думи увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси.

Той прогнозира, че в бъдеще ще има увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски в електронното банкиране с цел пренасочване на клиентите към дигиталните банкови услуги.

Не сме в рецесия, а има забавяне в ръста на икономическия растеж, категоричен е Андронов. Той подчерта, че по тази причина лихвите ще останат ниски и Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира - целта е да се стимулира потреблението.

Той посочи, че това е видимо и у нас - в страната ни се отчита ръст на потребителските кредити от 20% и на ипотечните от 16%.

Според Андронов това показва стабилност, което по негови думи доказвали и ниските нива на безработица.

Все пак председателят на УС на Асоциация на банките в България съветва да не се взимат кредити заради ниските лихви, а само при реална нужда и с план.