ДПС ще предложат в Конституцията да бъде записано членството на България в ЕС и НАТО. Това съобщи депутатът от движението Делян Пеевски, след като на първо четене не минаха промените в основния закон.

Очаква се след два месеца те отново да бъдат гледани на първо четене, тъй като не събраха необходимите две трети от гласовете на всички народни представители. Процедурата предвижда измененията отново да бъдат върнати на първо четене след два месеца. Предложението за вписване на членството на ЕС и НАТО в Конституцията бе направено преди месеци от общественици и интелектуалци, сред които Росен Плевнелиев, Соломон Паси и др. По този начин записано членството в двата съюза няма да не може да бъде подлагано на референдум.

Пеевски каза, че от ДПС ще предложат промяната официално утре.

Депутатът обясни, че ще предложат също още да отпадне възможността главният прокурор да има два мандата. Според него критиките от страна на опозицията към измененията са "смешни". "Те си правят кампанията. Този месец всички правят кампания - вотове на недоверие, коментари, закачки", добави той.