Продължават преговорите със заведенията. Едната конфликтна точка е часът, до който ще работят, а другата - кога да започне работата им. 

"Диалогът е много тежък. Напълно ги разбирам. За някои заведения периодът, в който не функционират, е вече 9-10 месеца, за други е 3-4 месеца. Има много тежки социални последици за семейства, в които и двамата са ангажирани в този сектор. Ще направим възможния компромис. Утре ще бъде взето окончателното решение. Те предлагат един вариант, ние друг, включително са работното време – дали до 22 часа, дали до 22:30, дали до 23 часа. Дори за 1 час на всички е ясно, че колкото по-продължителен е контактът, толкова е по-висок рискът. Нашето предложение е две седмици след ресторантите да отворят и нощните заведения.", посочи доц. Ангел Кунчев минути след ваксинацията си. 

На въпрос свързан с категоричната позиция на ресторантьорите, че ако не им се позволи да стартират работа на 1 февруари ще отворят заведенията протестно, доц. Кунчев отговори: „Много се надявам да не го направят“

Няма проблем моловете да стартират работа по отношение на търговската дейност в тях.

"За моловете нещата са малко по-ясни, защото считаме че ако отворим само търговската част това не носи особен риск. Няма значение дали ще влезеш в магазина в мола или в друг магазин. Там искаме да избегнем струпването на хора – местата, където се събират деца и т.н.", посочи още националният здравен инспектор.

Той коментира още имунизационния план. 

"Реалистично е масовата ваксинация да започне през април, ако следващата седмица ваксината на Астра Зенека получи разрешение. Започнахме работа по втората фаза за имунизация и скоро ще можем да преминем и към останалите. На практика в четвърта фаза всеки ще може да се запише при личния си лекар и да се ваксинира. Тя е масовата фаза и в нея ще осигурим възможност и на хора, които не са здравно осигурени и нямат джипита да се ваксинират в РЗИ-тата по места", посочи Кунчев. 

Доц. Кунчев обясни, че количествата от всички производители на ваксини ще се увеличават от март. Няма да има съществена разлика между одобрените ваксини, категоричен е той, защото производителите се стараят да усъвършенстват ваксината след изпитанията.

След първа ваксинация е възможно човек да се срещне със заразата и да развие болестта, но със сигурност има известно количество антитела, които да спомогнат заболяването да премине по-леко. Това каза по повод заболял медик в Хасково, който е получил само първа доза от ваксината и се е разболял.