Докладите на МВР по операция „Червеи” са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство, смята премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков във връзка с получените доклади по операцията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на вътрешните работи е информирал министър-председателя за констатирани редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, посочени в доклад на Бюрото за контрол над СРС във връзка с разпоредена от министъра проверка в дирекция „Сигурност” на МВР по операция „Червеи”.
Премиерът е изразил удоволетвореността си от работата на вътрешния министър.

Поради класифицираната информация, която се съдържа в документа, детайли от него не могат да бъдат оповестявани, уточняват от МС.

В парламента след среща с Цецка Цачева главният прокурор обяви, че разработката „Червеите" е тема на прокуратурата, далеч преди тя да занимае депутатите и министрите. „Разследването започна, когато сме констатирали нарушения на закона", каза Цацаров. Той отказа подробности по темата и обеща да обяви резултати, когато ги има.

За подслушване и следене на протестиращи срещу кабинета "Орешарски" се заговори преди дни, когато шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов заяви, че протестиращи са били подслушвани в продължение на 300 дни. По думите на Атанасов става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО.

Впоследствие вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че в дирекцията "Сигурност" на МВР текат дисциплинарни производства за много нарушения, включително и за използване на СРС. Той посочи, че е изпратен сигнал да Бюрото за контрол на СРС.

"Констатираните нарушения са правени от МВР, дирекцията "Сигурност" и ДАНС, но повече подробности ще има, когато проверките приключат", каза Вучков.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви вчера, че засега няма данни за извършена операция по подслушване на протестиращи срещу кабинета „Орешарски”.

Светлозар Лазаров се похвали с разкрити поръчкови убийства и заловени наркотици. Той отрече МВР да е събирало компромати за протестиращи. 

„Не ми е известно  МВР да е  събирало информация за протестиращите и техни близки.Ако някой има такава информация, да се обърне към съответните органи. В Закона за СРС е описан целият механизъм  за прилагане на СРС. Незаконното прилагане на СРС е престъпление." Вижте цялото изказване на главния главния секретар във ВИДЕОТО ТУК! 

TrafficNews.bg