Доброволци пазят от замърсители новата „Алея на любовта" край Велинград

10.06.2023 10:45 2101 0
Доброволци пазят от замърсители новата „Алея на любовта

Във Велинград официално си имат "Алея на любовта", но тя може да се превърне в сметище, ако хората продължават да не чистят след себе си. Тя се намира между квартал Каменица и местността Ачовица, съобщава GlasNews. Засега няма такава оспасност, защото доброволци се борят срещу замърсяването в региона. Не е ли редно обаче да светне и червената лампичка на замърсителите, за да може природата да си "поеме" спокойно въздух?

Само при последната си акция преди дни доброволците са събрали 15 чувала с отпадъци - от опаковки на предпазни средства, през мокри кърпички и фасове, до кенчета и бутилки.






Организаторът на почистването - Васил Тодев, посочва, че въпреки че не вярва техните действия от сега да променят нещо, те ще продължат с почистванията.

Тодев е част от организацията Байкария, която от почти 20 години популяризират красотата на България - проучвайки и маркирайки повече от 1000 км горски пътища и пътеки, създаване на велотрасета и пешеходни маршрути. Наред с това са издадени карти и пътеводители. Членовете на организацията създават различни инициативи, събития и лагери, с които да запазят природата максимално.

"Основната цел на акциите по почистване е да провокираме съвестта на хората, да има ограмотяване за отношението към природата", заяви Васил Тодев пред GlasNews.

Той посочва, че в участъка от последната акция няма контейнери за боклук, тъй като, ако бъдат поставени от Общината или Горското, то трябва и да се поддържат, а такава организация за момента няма.

За това се разчита именно на съвестта на младежите, които са най-честите посетители на "Алеята на любовта".

"Преди десет дни поставихме и табели, които да напомнят, че има санкции при замърсяване ", отбелязва още Тодев.

Един от знаците е безспорно много забавен. На него се виждат две фигури, които правят любов. Има и два надписа - "Velingrad Love spot" и "Пази чисто".

Всеки може да се включи в акциите, като за всяко почистване има публикувана информация в социалната мрежа Фейсбук.

Междувременно доброволците нямат спирка и предстоят няколко различни инициативи. Една от тях е почистване на язовир Голям Беглик съвсем скоро. А другата е възстановяване на стара пътека, намираща се по южните склонове на най-високите части на Алабак в началото на юли.

 

 
 

Акценти

Изпрати новина