Диетологът проф. Донка Байкова със съвет към тези, които прекалят с алкохола по време на коледно-новогодишни празници. Ето какво казва тя пред вестник "Труд":

„Считам, че най-добре е да не допускаме опиянение, защото си помрачаваме празничното настроение. За да не стигаме до алкохолно опиянение е добре е да знаем, че алкохолното вещество е водно и мастно разтворимо. Затова алкохолните питиета се консумират с вода или с негазирана домашна цитронада, айран, с мезе или шопска салата. Ако все пак опиянението е факт и е налице силно главоболие, тогава не е добре да се пие кафе, защото мозъкът е обеднял на кислород, а кофеинът свива кръвоносните съдове и нарушава достъпа на кислород до мозъчната тъкан.

Освен това, както кафето, така и алкохолът имат диуретично действие, т.е. – засилват отделянето на течности от тялото, съответно – засилват дехидратацията, съответно – главоболието. Добре е да се излезе на разходка, а ако това е възможно (заради нарушена функция на вестибуларния апарат и нарушено равновесие) - да се проветри помещението.

Защото от изключителна важност е да се диша чист въздух, богат на кислород и да се пият течности. Има и много рецепти от народната медицина, с които се подпомага организма да излъчи разградните продукти на алкохолната субстанция. Течностите да са богати на витамини, минерали, пробиотици - зелев сок, айран, различни прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове, билкови отвари с лимон и мед, минерална или трапезна вода.

Цели се активизиране на отделителните процеси и излъчване на крайните продукти на алкохолното вещество. Има и препоръки за консумация на яйца, шкембе-чорба и пр., подпомагащи работата на черния дроб, отговорен за разграждане на алкохола. При всички случаи, обаче - в комбинация с чист въздух и много течности“.