В най-кратки срокове предстои МОН да промени атакуваните текстове от Наредба № 16 от 1 юли 2022 г. за провеждане на конкурсите за заемане на длъжността “директор” в държавните и общински училища. След това ще бъдат проведени пробно 50-60 конкурса, а впоследствие такива ще се направят и за останалите близо 600 училища, управлявани от временно изпълняващи длъжността. Това каза премиерът акад. Николай Денков по повод блокираните от над година поради съдебно обжалване конкурси, който отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук.

„Темата е чувствителна и е от приоритетите ни още от миналия кабинет. Целта е да се промени системата, тъй като досега директорите се назначаваха по политическа линия“, заяви акад. Денков и обеща качествена промяна и контрол по отношение на това как се генерират тестовете за конкурсите, както и публичност при провеждането им.

Министър-председателят обяви, че ще продължи и работата по друга, нереализирана засега идея, обявена от него също през 2022 г. – за финансиране на обучението на талантливи българчета, които са приети в топ университети в чужбина, но при условие, че след това се ангажират да работят в България поне 3 г. „Ще работим в тази посока, ще възобновим идеята, реализирането на която се нуждае от промяна в закона и от парламентарна подкрепа“, поясни Денков.