Приоритетът ни бе да изтеглим нашите съграждани от Израел. Да, ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, това ще има отражения и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима.

Това каза премиерът Николай Денков, който в този час отговаря на въпроси на граждани и журналисти във фейсбук по повод навършените 4 месеца от заклеването на правителството.

Поетапното вкарване на неруски петрол ни дава възможност да отреагираме, каза още премиерът за това дали трябва да се отмени решението да спре дерогацията на руски петрол.

Инфлацията се определя най-вече от международните цени на нефта и ако цената отново стигне до 96-100 долара на барел, ще има отражение. По отношение нахраните е важно да подкрепяме българското производство, особено по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън, подчерта той.

Трябваше да рестартираме почти всички сектори без изключение, това, което виждаме като проблеми в енергетиката, в преговорите с аграрните производители е, че има много проблеми, които са замитани под килима и ние няма да ги крием, продължи той.

Миньори и енергетици бяха лъгани години наред, че всичко може да продължи, както досега, но не може. Неслучайно Китай е най-големият производител на фотоенергетици, промените се случват оттам. Затова е важно и ясно да се разбере - промените ще се случат, тези териториална планове всъщност помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени, подчерта той.

Повече няма да затваряме административно толплоелектрически централи. Трябва да поддържаме енергийната сигурност и с въглищните централи, това са години напред, след това има години за рекултивация на мините. Това са промени поне до 2043-2045 г. Докато не започнем да търсим решенията заедно, няма как да има напредък, настоя той. 

Докато се търсят политически дивиденти от ситуацията, както е с вота на недоверие, както е с кметската кампания за Старозагорския регион и някои други региони, всеки ще гледа да вдигне напрежението, който няма какво друго да предложи на хората. Като нямате позитивни идеи опитвате това - да плашите хората, каза той.

Истинският проблем е, че тези решения не са обяснявани на хората, на тях им е обещавано нещо, което не може да се случи и те сега са искрено изненадани. Това е все едно да държите един телефон, който е все още със шайба, а от другата страна да са мобилните телефони и да кажете - сега недейте да ползвате мобилните, защото още имаме старите. Ясно е, че ще има преход и този преход трябва да стане с грижа за хората, това е, което се опитваме да направим, настоя премиерът.

Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност, каквато искаме. Причините са две. Едната е, че в годините назад нямаме съответните книжа, както е при АМ Хемус. Това затруднява продължението на тази дейност, защото който позволи да се строи повече, той може много лесно да бъде даден на прокурор за това, че работи върху незаконно строителство. Другият проблем е, че когато се обявят големи поръчки, както направи министър Цеков, всичко се обжалва максимално и така се забавят сроковете, за са стартират пор