Росица Димитрова е новият директор на "Гранична полиция". Тя е назначена на мястото на Деян Моллов. Рокадата е от днес и е по заповед на вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, пише 24 часа.

Моллов пое поста миналата година. Той се прочу като човекът, открил двойния убиец Стоян Зайков-Чане, който през 2019 година в Костенец уби двама души и 20 дни се укриваше, преди Моллов да го открие. Тогава Зайков се самоуби.

Засега не са известни мотиви за махането на Моллов. На стола му сяда досегашната му заместничка Росица Димитрова. Тя притежава магистърска степен „Икономика“ от Университета за национално и световно стопанство и магистърска степен „Право“ от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Работи в МВР от 2003 година. Заемала е изпълнителски длъжности - оперативен работник и разследващ полицай в ДАТО и СДВР.

От 22.10.2015 г. е началник на отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“ в Главна дирекция „Гранична полиция“.

Това е трета смяна на ръководен кадър в МВР, откакто Демерджиев пое поста. Той махна шефа на полицията Венцислав Кирчев и на негово място сложи Атанас Илков. Преди това с поста си се е разделила и директорката на "Управление на собствеността и социални дейности" в МВР. В понеделник вътрешният министър каза, че няма да прави чистка в МВР, а ще се раздели само с хората, с които е убеден, че не може да постигне целите си.