Кадрови рокади по високите нива на МВР ще има съвсем скоро – между седмица и десет дни. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев пред БНТ тази сутрин.

„Цели структури са пълнени и създавани по начин, по който не да изпълняват функциите си, а да служат на други цели. Аз съм идентифицирал този проблем. Съвсем скоро ще има доста сериозна реакция“, обеща Демерджиев. И уточни, че става въпрос за „смяна на ключови позиции на хора, които не могат да овладеят подчинените си“. Той отказа да даде повече подробности, освен че рокадите ще се случат съвсем скоро.

Шефът на МВР цитира предшественика си на поста Младен Маринов, назначен от Бойко Борисов, който се хвалел, че хората, които е назначил в министерството, са толкова много, че на Бойко Рашков (вътрешен министър в предните служебни правителства и в кабинета „Петков“ - бел.ред.), нямало да му стигне мастилото на химикалката, за да ги уволни. „Вярвам, че мастилото на моя химикал ще стигне да отстраня тези, които нямат място в системата“, уверено каза Демерджиев.

По повод проблема с употребата на наркотици сред служителите на МВР, министърът коментира, че сред тези случаи има хора, които злоупотребяват от години и се крият зад служебните си карти, и други, които са посегнали към забранените вещества заради „прегаряне“. „Трябва да се разграничат случаите – да се помогне на тези, които имат нужда от помощ, и МВР да се изчисти от тези, на които не им е мястото там. Ние ще правим паралелно и двете неща“, заяви той.