Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обсъди с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон темата за присъединяването на България към Шенген.

Демерджиев е в Брюксел, където участва в извънредна среща на вътрешните министри от ЕС, посветена на увеличения миграционен натиск срещу Европа и Средиземноморския маршрут. Според него позициите на Австрия и Швеция все още не са категорични, а разговори с Нидерландия предстоят другата седмица в Хага. Вътрешният министърът смята, че страната ни се справя доста добре с миграционния натиск.

Той заяви и че България очаква финансова помощ от Брюксел, а по линия на Фронтекс - допълнителни сили от останалите държави от ЕС за охрана на границите. Според Демерджиев, усилията трябва да бъдат насочени към опазването на външните граници на ЕС и Шенген, а не към възстановяване на границите в Шенген.

“Австрийците казаха, че нямат нищо против България. Много добре виждат усилията ни и ги оценяват. Искат да се проведе диалог с Комисията и след този диалог ще вземат окончателно решение, така че продължаваме да работим по темата. При всички усилият усилията са насочени към датата 8 декември, когато е съветът по правосъдие и вътрешни работи. Всичко, което има да се случва, ще се случи до тогава. На 28 и 29 сме в Хага с външния министър. Там имаме поредица от изключително важни разговори, включително с вътрешния министър на Нидерландия. Както ни посъветва и комисар Йохансон периодът до 8 декември ще положим всички необходими усилия, ще водим диалог и сме позивни, вярваме, че можем постигнем и успех”, посочи Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.