Не съм променил мнението си за незабавната дерогация. Отстъпката за два месеца е по-добра от отстъпката за 12 месеца. Като се повдигне темата за дерогацията, се взривява цялата обстановка - Народното събрание, кабинетът, заплахи за оставки. Това е срамно, защото ние не можем да бъдем Троянския кон на Русия в ЕС.

Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ - СДС Делян Добрев, който коментира дерогацията на руски петрол.

"Тази дерогация въобще не ни беше необходима и чрез нея се заобикалят европейските санкции срещу Русия. Нашето правителство е заровило глава в пясъка и си си мисли, че никой не вижда далаварите с дерогацията, но това не е така - виждат се от всички. България е почнала да купува в пъти повече руски от нефт сега, отколкото преди войната в Украйна. Това е недопустимо. От цялата работа печели само Русия. Като отпадне дерогацията, няма да има поскъпване на цената на горивата. В момента 17 държави в ЕС имат по-евтин бензин от България. Това показва, че и у нас ще така, защото този бензин може да и два и в България", категоричен бе Добрев.

"Българските потребители бяха ограбени с по 10 млн. лева на ден в последните години. Нямам представа дали ще се намери купувач на бизнеса на "Лукойл". Това не е работа на държавата. Нашата работа е да гарантираме, че това няма да е някой прикрит руски купувач, който отново да се възползва от дерогацията и да печели за сметка на българските потребители. Това може и да стане със закон", добави Делян Добрев.