"Демократична България" съобщиха, че са получили информация за авария във водноелектрическата централа "Цанков камък". По думите на депутата Йордан Иванов централата не работи от средата на октомври.

"Във ВЕЦ "Цанков камък" от 13 до 15 октомври е имало авария и е преустановена работата му. Тази централа е в средата на каскада Въча. На каскада Момина Клисура пък има забавяне от рехабилитация", каза той.

Аварията е затруднила работата на още две водни централи - "Тешел" и "Девин", каза още Йордан Иванов и попита защо министърът на енергетиката крие тази информация.

"В страната има толкова неработещи ВЕЦ, колкото един блок на Козлодуй. Важно е какво е състоянието на българската енергетика. Призоваваме министъра на енергетиката да отговори защо се крие за тази авария и какви са щетите по "Цанков камък", каза Атанас Атанасов.

Вчера министърът на енергетиката каза, че държавните предприятия изнемогват, добави Владислав Панев.

"В период, в който енергийната сигурност трябва да бъде приоритет, само преди дни приключи плановият ремонт на 6-и блок АЕЦ "Козлодуй" и часове след това той излезе от експлоатация", посочи той.

Малко по-късно от министерството на енергетиката дадоха извънреден брифинг, в който определиха изявлението на ДБ като манипулативно. Зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков заяви, че няма риск за енергийната сигурност на страната.

Изключването на 85 мегата по никакъв начин не влияе на нормалното потребление на електрическа енергия в страната, каза още той.  „Информации за такива аварии в мощности над 50 мегавата получавам аз, незабавно от диспечерите. Когато не влияят на системата и на потреблението, не се съобщават, няма защо да бъдат съобщавани, заяви зам.-министърът в отговор на въпрос защо се крие в тайна аварията 15 дни“, допълни Божков.

„Мога да дам пример за изключване в 22 ч в четвъртък на 200 мегавата в ТЕЦ "Бобов дол", което също не е съобщено, защото не влие на системата, а камо ли за изключване на 85 мегавата“, заяви още зам.-министърът и повтори, че информацията на политиците е манипулативна и не помага.

80% било вероятно ремонтът във ВЕЦ "Цанков камък" да приключи на 17 ноември.

По повод аварията, той казва, че се е откъснала  долната част на съоръжение, поради лошо изпълнение, и паднала на дъното на напорния водопровод.