До средата на седмицата ще стане ясно какво е похарчила досега компанията, избрана през 2019 г. да построи правителствената офис сграда на територията на “София тех парк” и каква част от парите  трябва да върне обратно на държавата. Това съобщи икономическият министър Богдан Богданов. 

“Държавата вече се е свързала с компанията “Планекс” и до средата на седмицата  очакваме пълен анализ на свършеното от момента, в който им е възложено да проектират и изграждат правителствения комплекс, до сега. Очакваме пълен разчет за това и какви разходи са регистрирани по проекта, каза още Богданов, пише 24 часа.

Според него сумите за замразения на този етап проект трябва да бъдат възстановени на държавната фирма “Монтажи” и оттам на Държавната консолидационна компания  (ДКК), чийто принципал е икономическото министерство

“Крайната ни цел до взимането на финалното решение дали има нужда изобщо от такъв правителствен комплекс е

сумите, които са предплатени авансово без обществена поръчка, да бъдат възстановени

и съответно ДКК да си погаси кредитната експозиция към ББР, за която българските граждани в момента плащат”, уточни Богданов. 

Ако предприетото от министъра бъде свършено, това ще сложи край на една вече 4-годишна сага. Идеята да се построи огромен правителствен комплекс, в който да се съберат служителите на министерствата, пръснати на различни места в София, е още от времето на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Работата обаче започна през 2019 г., когато ДКК възложи на “Монтажи” строителството.

По същото време, по-точно на 4 октомври 2019 г., е регистриран и консорциум “Планекс – ГЕС”, в който с 60% влиза варненската строителна компания “Планекс”, а с 40% - софийската “Грийнтех инженеринг солюшънс”. В предмета на дейност на консорциума пише, че  “партньорите си поставят за цел да отговарят по най-добрия начин на условията и изискванията на “Монтажи” за изпълнение на определени строително-монтажни работи, обединявайки своите усилия, финансови, технически ресурси и експертен потенциал съответно, за да изпълнят възложената поръчка”.

Регистрацията обаче предхожда с няколко месеца самия акт на възлагане на поръчката. “Монтажи” сключва договор с “Планекс – ГЕС” през април 2020 г., без консорциумът да е избран с процедура, и на практика му

превъзлага да проектира и построи сграда с мащабните 90 хиляди кв. метра

Договорът е на стойност 197 млн. лв. без ДДС. Информацията за него бе изнесена през 2021 г. от тогавашните министри на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков в правителството на Стефан Янев, след като самият проект бе спрян.  

Според Богдан Богданов авансовата сума, платена на консорциума, е 84 млн. лева. За а я плати, ДКК е взела заем от ББР в размер на 120 млн. лева. Гратисният период по него вече е изтекъл и държавната компания сега плаща лихви, без да се извършва работа по държавния билдинг.

От финансовия отчет на “Планекс – ГЕС” за 2020 г., който е и единственият публикуван до момента, се вижда, че

във фирмата през 2020 г. са влезли 65 млн.,

без тя да има никакви разходи и без да е извършила дейност. За 2021 и 2022 г. няма публикувани финансови отчети, но е очевидно, че тя няма как да пристъпи към строителството на тази мащабна сграда.  Неясно остава и какви гаранции е дала фирмата, прибирайки такава голяма сума. 

Теоретично е възможно консорциумът да е възложил изготвянето на технически проект и за това да са похарчени някакви средства, но от “Планекс” не желаят да отговорят на този, а и на никакви други въпроси. 

Теренът, на който ще се строи, е в активите на ДКК. Компанията купи правото за строеж върху терен от 25 декара срещу 22 млн. лв. от “София Тех парк” още през август 2019 г. Парцелът и до момента представлява пустееща земя. 

Идейният план по принцип предвижда два корпуса - единият 9-етажен, а другият на 15 етажа, с двуетажно тяло между тях и подземен паркинг. 15-етажната сграда е 75 метра и това е максималната височина, която е допустима за тази смесена многофункционална зона .

А районът, в който са допустими и жилищни, и офис комплекси, както и леки производства, все повече се застроява напоследък. От източната страна “София Тех парк” вече граничи с две големи бизнес сгради, от южната му страна е разположена друга такава, а в самият парк вече изникнаха две средно големи офис сгради. Ако държавата се откаже напълно от идеята за правителствен мегакомплекс, е възможно теренът да се оползотвори за същата по вид и мащаби офис сграда, но от частен инвеститор.