"С това, което се случва пред кабинетите, общо взето не мога да съм спокойна. Миналата седмица имаше поток от болни. В момента има от всичко по много - има грип, има скарлатина, има варицела, има малко ковид", това заяви пред БНТ д-р Гергана Николова.

"2 години ние живяхме по начин, който възпрепятстваше всички въздушно-капкови инфеккции. Всичко, което можеше да се предаде, беше ограничено по този начин, защото спазвахме дистанция, носехме маски, не се събирахме на закрито и това влияеше не само по отношение на предпазването от ковид, но и от всички останали инфекции", каза още д-р Николова. 

"Скарлатината е заболяване, което е типично за есенно-зимния сезон, но сега се измести малко по-към пролетта. Отново заради това, че мерките малко промениха протичането като предпочитано време. Най-често боледуват деца между 2 и 10-годишна възраст, това е въздушно-капкова инфекция. За скарлатината няма ваксина и можеш да се разболееш отново, могат да се увредят други органи и системи, лекува се с антибиотик", обясни д-р Николова. 

Тя поясни, че всяко едно инфекциозно заболяване в началото протича с висока температура и болки в гърлото.