Ваксинацията не е процес, при който може да се опише като бакалия, в която са наредени няколко шишета, от които да се избира. Положението в момента е такова, че пациентите не могат да си избират коя ваксина да си поставят. Това заяви председателят на българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

Според него това няма да се промени и в бъдеще защото ще има различни доставки в различно време, коментира шефът на БЛС.

"Никоя ваксина в света, за което и да е заболяване на гарантира на 100% предпазване.  Всички сигнали водят до притеснение в хората, защото живеем в напрежение от информацията. Много по-опасно е да се разболееш, отколкото да се притесняваш от странични ефекти, които са малки при ваксината", коментира медикът пред БНТ.

Той отбеляза, че непрекъснато се набират допълнителни данни за ваксините. Ние се основаваме на това, което знаем за ваксинацията преди години и от годините, за които сме използвали различните ваксини, обясни д-р Маджаров.

Лекарите не се отказвали да поставят ваксина, в началото да са били наясно как точно би се случил процесът, тъй като са нужни специални условия за съхранение. По думите му при една добра организация и логистика може да се прилага и РНК ваксина в кабинетите на личните лекари.

Маджаров няма информация дали ваксинацията е започнала с нужните темпове, защото няма достатъчно ваксини в България. В последната година се случва много добро - с бързи темпове настъпва дигитализацията и използването на информационни услуги в медицината, предупреди д-р Маджаров. В процеса има обаче и заплахи.