Хората много често говорят за силен и слаб имунитет. Всъщност аз бих искал да ги насочи към мислене за адекватен и неадекватен имунитет. Защото той може да е силен и да реагира неадекватно, или слаб и да реагира адекватно. В двата случая имаме много различен изход. Така че адекватността на имунитета може да бъде директно измервана, или индиректно оценявана. Да се види дали имунитетът съответства с тежестта на заболяването и да се предприемат съответните мерки. Понякога имунитетът трябва да се потисне, понякога – да се предприемат други мерки. Това заяви в сутрешния блок на Нова тв  д-р Александър Симидчиев 

Той обясни, че в момента активно се правят изследвания за алгоритъм за ранно лечение на коронавирус. Тъй като няма медикаменти, които категорично да променят хода на заболяването в ранния период, дали хората ще потърсят медицинска помощ по-рано или по-късно, няма да има голяма разлика. Важно е единствено, когато се появят затрудненото дишане и недостигът на въздух, човек да бъде близо до лечебно заведение, където да му бъде подаден кислород.

Той припомни, че вече е публикувано и новото ръководство за поведение при коронавирус и е достъпно на четири сайта, така че всички медицински специалисти могат да се запознаят с него.

Д-р Симидчиев коментира и хлорохиновия препарат, от който получихме 15 000 дози. „Ние знаем за този вирус от около 4 месеца. В момента има множество проучвания. Някои са свързани с това, че препаратът работи много добре. други – че все още има съмнение и токсичността му превишава ползите. Така че спорът все още е на ниво науча”, поясни той.