Властите в Северна Македония официално заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от централния държавен регистър. Решението предизвика остри реакции от българските власти и за пореден път втвърди тона между София и Скопие. Председателя на заличения клуб обяви, че ще съди Македония в Страсбург пред Нова телевизия. 

Часове след като българския клуб в Битоля беше заличен от централния регистър, дойде и реакцията на държава. Според президентът Румен Радев, този ход на македонските власти е израз на цитирам „безсилие”.

Външното ни министерство също излезе с твърда позиция. Според дипломатите ни действията на македонските власти са тенденциозни и ограничават правата на българите.

Председателят на клуб „Иван Михайлов” коментира, че заличаването не е изненада, но ще търси правата на българите в съда.

Решението на македонските власти за българския клуб в Битоля ще доведе до лош отзвук в Европейския съюз, коментира президента Румен Радев.

“Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в Северна Македония най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, че има българско присъствие в Северна Македония, не от вчера, а от векове. Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и на европейските ни партньори РСМ да впише македонските българи в тяхната конституция”, каза държавният глава.

Тонът втърдиха и от външното ни министерство. Според дипломатите македонските власти нарушават основни принципи на Евросъюза.

“Институциите в Скопие не представиха каквито и да е реални аргументи за заличаването на българските сдружения. Те са взели своето решение единствено и само чрез безпринципно едностранно и тенденциозно представяне на имената в изкривен исторически и идеологически контекст контекст”, каза зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Председателят на закритият клуб обясни, че ще обжалва решението на централния регистър, но не вярва да спечели делата в Македония. За това е готов да търси правосъдие и в Страсбург. 

Герогиевски обясни и защо не е сменил името на клуба „Иван Михайлов”, след като македонския парламент промени закона и ги задължи в срок от три месеца да сменят наименованията си.

“Те се страхуват от това име, това име е свято за нас. Ще търсим други начини да се обединим повторно”, категоричен бе Георгиевски.

С решението на централния регистър Македония е заличила пътя си към еврочленство, смята лидерът на една от българските партии в западната ни съседка.

“Македония излезна от изходната врата на ЕС с това, което направи. Нито една държава на света не може да стане част от ЕС, ако не уважава основни човешки права, каквото е правото на сдружаване”, смята Петър Колев от “Граждански демократичен съюз” и попита: “Докога ние българите ще търпим някой да ни се подиграва в очите?”.

Очаква се да бъде заличен и клубът ни в Охрид, след като миналата седмица централния регистър отказа да приеме името му "Цар Борис" 3.