Два часа диалог под формата на спор са водили тази сутрин премиера, министри и представители на двата щаба у нас. Те са дискутирали дали трябва да се разхлабват мерките. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

„Оптимизъмът, който има в всички нас на базата на днешните показатели и новозаразени, много рязко докторите го опровергават. Новият щам, за който ние много внимателно говорима се разви със страшна сила в редица страни. Числата минаха 30-40 000 и то при страни с пълен локдаун. Новия щам се пренася изключително бързо и затова въпреки месеците локдаун продължава да има голям брой заразени и починали“, заяви Борисов.

Той коментира и това, че към момента ще бъдат разхлабени мерките единствено при учениците.

„Компромисът, който можем да направим е единствено образованието и тук с докторите намираме общ език, че по определен ред учениците ще започнат да се връщат присъствено в училищата. Това го дължим заради това поколение, което месеци наред не ходи на училище. Радостно е, че над 8000 доктори преболедуваха и се върнаха на работа, което значи че имат антитела и не е толкова рискована тяхната дейност“, каза още премиерът.

Относно мерките за ресторантите и нощните заведения, той заяви:

„Засегнатите ресторанти и нощни заведения – прави впечатление, че от 30 000 души в бранша, само 6300 са подали заявления за подпомагане, отговорите си дайте сами. Рискът е огромен при този нов щам“, каза още той.

Относно ваксинирането, премиерът коментира, че в момента се прави организация за това, като имаме повече бройки от медикаментите да може да се действа възможно най-бързо.

Ще се извършва мониторинг на епидемиологичната обстановка и на 31 отново ще се вземат решения.  Той коментира и, че е много обнадеждаващ фактът, че след Коледа и Нова година не е имало покачване на случаите, както и след като са се върнали децата в ясли, градини и училища.