Пазете ни! Само заедно можем да се справим! Този призив отправиха от Българския лекарски съюз.

В условията на Covid-19  беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво. В същото време, всички ние сме изправени пред огромно психическо натоварване, споделят от съсловната организация.

Проведеното от БЛС национално проучване “Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие“  показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа. Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултати, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности, посочват от БЛС.

И призовават: Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации, агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика. Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

От БЛС се обръщаме към всички колеги, които от месеци работят на ръба на изтощението. Благодарим Ви колеги, ценим Вашата работа, отдаденост и безценната помощ, която денонощно оказвате на пациентите, допълват от БЛС.