Всяка година близо 2 хиляди бебета се раждат с генетични заболявания. Кои са болестите, които родителите предват на своите деца и защо е важно преди да планират сватбата, младите да направят предбрачна здравна консултация. Според проф. Алексей Савов младите двойки най-малко се интересуват от ползата на генетичните изследвания.

"Те не искат да представят слаба генетична страна от своето досие и така да създадат проблеми с партньора си. Когато вече са бременни полезният ход е проблемен. Извън генетичните заболявания генетиката носи предразположения. Високото кръвно налягане и високият холестерол, предразположение към диабет и остеопороза са фактор на фамилност", обясни той пред NOVA.

По думите му те се получават и при сходен начин на живот и поведение. "Между 1 и 3% от новородените деца се сблъскват с генетични заболявания или вродена патология. Това би могло да се обърне, ако знаем кои заболявания могат да бъдат предварително открити. Има над 7000 генетични заболявания, някои от тях много редки и нерегистрирани у нас", посочи той.