Енергетиците от димитровградския ТЕЦ „Марица 3” остават без работа след решението на премиера Бойко Борисов „студения резерв” да се поеме от държавната "Марица Изток II". В резултат на разпореждането от 1 август централата остана без гарантирани приходи след изтичане на досегашния й договор за резерва. Ръководството на централата, не е предприела процедура по масови съкращения на 190-те работещи енергетици и друг персонал, а им е предложила работа в „Брикел” – Гълъбово. Повечето от служителите от Димитровград обаче са предпочели да се запишат на трудовата борса, вместо да сменят работата си и да пътуват до Гълъбово.

Към момента работещите не са получили заплатите си за последните два месеца. Последното трудово възнаграждение, което им е изплатено е било през месец май, инфорира dgnews. От тази седмица на работа в централата остават единствено охранители, които да пазат изградените мощности.

Преди дни юрисконсултът на ТЕЦ „Марица 3” Юлиан Семерджиев коментира, че засега не се обмисля закриване на централата. По повод създалата се неблагоприятна ситуация той заяви, че ръководството ще изплати в най-скоро време забавените заплати на хората. Тези които напуснат ще получат една брутна заплата, както и полагащите им се обезщетения по Кодекса на труда и неизползвания си отпуск.

Премиерското решение за студения резерв бе огласено дни след като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана на ТЕЦ-а до 2024 година. В него дружеството бе планирало да участва на свободния пазар за електрическа енергия и в търговете за студен резерв, откъдето дружеството формираше основно приходите си.