Бившият кмет на ЖК „Тракия” Лъв Николов е приет в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги” със счупване на ямката на тазобедрената става. 85-годишният мъж е паднал по стълбите. За щастие няма размествания в следствие на инцидента, което позволява да бъде гипсиран и не се налага операция.

„Предвид възрастта му и факта, че е претърпял два инфаркта, решихме да не го оперираме. Гипсиран е и от около месец лежи при нас, като го обезболяваме и раздвижваме”, разказа шефът на Клиниката проф. д-р Владимир Ставрев. Според него бащата на общинския съветник Спартак Николов се възстановява добре, но раздвижването ще продължи още няколко месеца.

Както TrafficNews.bg вече съобщи, проф. Ставрев и екипът му дадоха брифинг днес, на който представиха три интересни медицински случая, сред които и този на кмета на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф.  

Кмет падна от пет метра, докато сменя улично осветление, претърпя сложна операция в Пловдив СНИМКИ39-годишният мъж е настанен в УМБАЛ „Свети Георги”

И той, и останалите пациенти са насочени от лечебни заведения в Кърджали и Пазарджик, с тежки тазобедрени фрактури, каквито могат да оперират само хирурзи със сертификат за опериране на ставната ямка на таза. В УМБАЛ „Свети Георги“ наред с проф. Ставрев, подобни сертификати имат още д-р Станислав Карамитев и д-р Алберт Чифлигаров.

Единият от пациентите – 51-годишен мъж, паднал от череша. При него преди операцията се е наложила автохемотрансфузия – кръв от самия пациент е обработена и въведена отново в него. Процедурата е извършена от специалисти от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Свети Георги“ и от Районния център по трансфузионна хематология – Пловдив.

„Автохемотрансфузията са прави рядко и нашата цел е да се опитаме да я превърнем в стандарт при операциите. По този начин ще гарантираме безопасността на пациента и няма да хабим биопродукти, които са изключително ценни и изпитваме затруднение с набавянето им”, разказа проф. Ставрев.

„Докато съм жив, не искам да видя череша. Качих се на най-високото, да откъсна три черешки и стана белята. Много ме боли, но съм изключително благодарен на проф. Ставрев и екипа му. Да са живи и здрави, няма други такива специалисти”, разказа пострадалият.

Другият опериран мъж е на 52 години. Той е претърпял автомобилна катастрофа.