БДЖ ще организира няколко коледни пътувания с влак, теглен от парен локомотив, които да зарадват почитателите на железопътния транспорт за предстоящите празнични дни, съобщиха от националния железопътен превозвач. Коледните влакове ще пътуват на 16-и декември по маршрут София - Перник - София и на 17-и декември София - Банкя - София.

На 16-и декември празничната композиция ще потегли от Централна гара София в 9:00 ч. по маршрут през Разменна, Волуяк и Храбърско до Перник, където ще пристигне в 10:33 ч. Влакът ще бъде съставен от три вагона за пътуващите и един тематично украсен ретро вагон, където Дядо Коледа и Снежанка ще посрещат малки и пораснали деца, пишат от БДЖ.

Преди да отпътуват обратно към София с коледния влак, всички желаещи ще имат достатъчно време да се разходят, да посетят коледния базар в Перник и да се насладят на организираната празнична програма от Община Перник.

От Перник композицията ще тръгне в 14:35 ч. по маршрут през Владая и Горна баня и ще пристигне в София в 15:45 ч. Цените на билетите за пътуване в двете посоки по маршрута София - Перник - София са 58 лева за възрастни и 29 лева за деца до 10 навършени години, с включени запазени места във влака.

На 17-и декември коледният влак ще пътува два пъти по маршрута София - Банкя - София. Първият курс е в 9:15 ч. от Централна гара София, като влакът ще пристигне в Банкя в 9:45 ч. От Банкя композицията ще отпътува в 11:20 ч. и ще пристигне в София в 11:49 ч. Вторият курс на влака ще бъде с час на потегляне в 14:00 ч. от София и на пристигане в 14:30 ч. в Банкя, откъдето композицията ще тръгне обратно в 16:00 ч. и ще пристигне в София в 16:30 ч.

Коледният влак ще бъде в състав от пет вагона за пътниците и един специално украсен ретро вагон, в който отново ще са Дядо Коледа и Снежанка и за това пътуване. Времето за престой на влака в Банкя ще бъде достатъчно за пътуващите да се пренесат от една коледна атмосфера в друга, като посетят коледното градче в центъра на курортния град.

Цените на билетите за пътуване в двете посоки по маршрута София - Банкя - София е 46 лева за възрастни и 23 лева за деца до 10 навършени години с включени запазени места във влака.

Билети за коледните влакове могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн.

Пътувания с парен локомотив бяха организирани и в началото на юни, по повод Международния ден на детето. Бяха организирани пътувания от София до Перник и обратно, както и с теснолинейката от Септември до Велинград и обратно.

Освен на 1 юни, пътуване по теснолинейката имаше и на 4 юни по същия маршрут и със същото разписание. Третият маршрут на пътуване беше организиран в събота на 3 юни по направлението София - Копривщица - София.

 

Снимка: БНТ